woensdag 17 september 2008

Gansu & Qinghai

Over Woestijnen, de Grote Muur, Sleeping Buddha's en Hoge Bergen

Dit waren de laatste weken die we zijn gefietst over wat de zijde-route mag heten. Het was een heel afwisselend stuk waarin we qua landschap en weersomstandigheden alles zijn tegengekomen wat we in de afgelopen vier maanden hebben gezien. Het grootste gedeelte ging door de Gansu-corridor, de enige doorgang voor de caravanen op de zijde-route. We zijn deze corridor ingereden vanaf Dunhuang door de Gobi-woestijn en we zijn er uitgereden over het hoge Qilian-gebergte.

Dunguang is een oase, bekend om de Buddhistische grotten van Mogao en om de zandduinen met het Crescent Moon lake aan de rand van de stad. Na vele maanden moslimkunst en -architectuur vergapen we ons nu plotseling aan eeuwenoude muurschilderingen en 36-meter hoge Buddha's. Deze grotten zijn vaak in opdracht van rijke handelaren gebouwd om te bidden voor een veilige reis op de zijde-route of om te bedanken voor een geslaagde expeditie.

Op weg van Dunguang naar Jiayuguan gaat onze route door de Gobi-woestijn. Er zijn vrij veel oases en het weer is gunstig waardoor we niet echt hoeven af te zien. Hoe moeilijker het terrein hoe meer medeleven we krijgen van degene die gewoon per auto reizen. Wanneer het warm en droog is krijgen we geregeld flesjes water en meloenen aangereikt naast vele duimpjes vanuit de ramen. Zorgen maken we ons wel even als er plotseling aan de horizon een donkergele wolk verschijnt en de wind aanwakkert. Alles duidt op een zandstorm en we hebben gelezen dat die soms vier dagen kunnen aanhouden. We moeten nog een kilometer of 15 naar het eerste dorp en met de wind in de rug besluiten we er zo snel mogelijk heen te rijden. De storm, die slechts een paar uur aanhoudt, blijven we niet echt voor maar we bereiken het dorp veilig.

Nog twee echte zijde-route steden liggen op onze weg: Jiayuguan en Zangye. De caravanen keken vroeger smachtend uit naar Jiayuguan want vanaf daar begon de beschaafde wereld en waren de grootste gevaren achter de rug. Hier begint dan ook de Chinese Muur met een indrukwekkend fort dat de gehele doorgang van de Gansu-corridor controleerde. In Zangye ligt de grootste slapende Buddha van China in een paleisachtige tempel. Zangye was ook een belangrijke stad in de tijd van Marco Polo die hier op zijn reis blijkbaar een jaar heeft doorgebracht.

Vanaf Zhangye gaan we richting zuiden om het Qilian-gebergte over te steken. Het is hier een grote boerderij, waarin iedereen ijverig aan het werk is. Vrijwel alles gaat handmatig of met behulp van yak, os of koe. Alle boeren leggen het werk wel even stil om naar de passerende fietsers te kijken. Wij zwaaien en zij zwaaien enthousiast terug. Overal ligt de oogst keurig gebonden op de velden of op de karren en vrachtwagens. Geen stukje land blijft ongebruikt en zelfs op de steile berghellingen zijn terrassen gemaakt met een eenvoudig, maar ingenieus irrigatiesysteem.

We passeren Mati Si, een heilige buddhistische plek waar we een dagje blijven om door de herftskleuren te lopen. Nu liggen de bergen voor ons en we weten niet goed hoeveel passen we tegen gaan komen en van welke hoogte die dan wel zijn. Het is hoog, er zijn drie passen van om en nabij de 3700 meter en het is koud, compleet met hagelbuien. De weg is daarentegen super goed en hij klimt geleidelijk waardoor we er niet veel moeite mee hebben. In de ochtend is het weer steeds helder en kijken we onze ogen uit. Er ligt al sneeuw op de bergtoppen, maar de yaks en schapen grazen nog steeds in grote kuddes op de graslanden. De mensen zijn voornamelijk Tibetaans of Hui (Moslim) en we worden door hen hartelijk aangemoedigd.

We zijn nu in Xining voor een dagje rust en een bezoekje aan een Tibetaanse tempel, Ta Er Si. Hier leven zo'n 700 monniken in een groot tempelcomplex en er hangt een heel bijzondere sfeer.

Na vijf maanden naar het oosten te zijn gefietst zullen we afbuigen naar het zuiden en daarmee de zijde-route verlaten. We gaan richting Sichuan en Yunnan province. Er liggen nog veel en hoge bergen op onze weg en de herfst zit ons op de hielen.
Ons avontuur dendert voort!

P.S. Voor degenen die dit nog niet hadden ontdekt.
In de kantlijn vind je links naar alle foto-albums en naar de statistieken van de etappes.
Of je gebruikt deze links:

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Avonturiers,

Ik heb nu inderdaad ook de link naar de foto's gevolgd.....en een wonderbare wereld opent zich dan.

Dit is een mooie manier om voor mij als achterblijver te leren over dat prachtige onbekende deel van de wereld.

Ik blijf jullie volgen.
Groeten - Coert

Anoniem zei

Leuke Verhalen; ben blij dat ik je weer gevonden heb, Janneke!

Rob W. aka Zwaan K.A.