dinsdag 15 juli 2008

Tadjikistan 1


Tadjikistan
1.400km
17.500 hoogtemeters
4.635 hoogste pas
26 dagen

Sinds zes dagen zijn we in Tadjikistan, het land van het Pamir-gebergte. Wat natuurschoon betreft verwachten we dat dit het mooiste gedeelte van de reis wordt. De eerste vijf dagen fietsen van Samarkand naar Dushanbe waren al fantastisch.

De grensovergang ging snel en soepel. De registratie van het Tadjiek visum in Panjikent ging ook boven verwachting snel. Het is heerlijk als zulke zaken mee zitten en niet voor oponthoud zorgen!

Na Panjikent rijden we direct in een prachtige omgeving. We fietsen tussen de hoge bergen aan weerszijden, vrijwel zonder verkeer en door kleine boerendorpjes met vriendelijke mensen. De weg is zeer slecht en gaat meer op dan neer, waardoor we onze dagafstanden behoorlijk naar beneden moeten bijstellen. Hotels zijn hier niet, maar kamperen in de vrije natuur of bij een boer in zijn boomgaard gaat gemakkelijk. De gastvrijheid is zoals overal indrukwekkend en voor we het weten krijgen we weer van alles te eten en drinken.

Om in Dushanbe te komen moeten we de Anzob pas van 3373meter overwinnen. De weg wordt een onverhard weggetje en dit weggetje wordt gaandeweg steiler. De omgeving is echter fantastisch en we genieten met volle teugen. 's Avonds kamperen we aan een beek en de volgende ochtend gaan we verder waar we gebleven zijn.

Op de pas aangekomen zien we een prachtige bergwereld met enkele dorpjes. Vanaf hier dalen we 2500 meter af over een afstand van 85km naar Dushanbe. De eerste 1000 meter gaan steil naar beneden over een spectaculaire weg met haarspeldbochten, maar daarna gaat het zeer geleidelijk over een spiksplinternieuwe asfaltweg. Vrijwel zonder te trappen komen we 's avonds in Dushanbe aan.

In Dushanbe maken we ons op voor de Pamir Highway. We stoppen onszelf en de tassen vol met eten en de fietsen krijgen een extra controlebeurt. Bijna drie weken zullen we onderweg zijn tot aan Sari-Tash in Kyrgyzstan. De eerste zeshonderd kilometer gaan we over een aantal passen heen en dan zijn we echt in de Pamir. De weg schijnt daar weer goed te zijn met over het algemeen een goede laag asfalt, maar we zullen de hoogte zeker gaan merken. Een kleine twee weken verblijven we boven de 4000meter.
We zullen zien wanneer we weer een werkende internetverbinding vinden voor een volgende update en meer foto's.

2 opmerkingen:

Ron zei

Ik heb jullie reis gevolgd na ons contact in het hotel in Karaj.

Wees voorzichtig.

Groetend,

Ron Brijn

Anoniem zei

Ha die Maarten en Janneke,
ik ben uiteraard hartstikke benieuwd hoe jullie 'reageren'op twee weken onafgebroken boven de 4000 mtr. Enne uhhh Janneke, aan de foto van Maarten te zien mag hij gerust wat meer eten, vlgs mij is hij wat kilo's kwijt :-).

Keep up the good work, tot snel, Hanske